Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli Madáretetés- Nyári Madáritatás...

2010.11.28

Ha itt olvasgatsz akkor bizonyára te is természet és madár kedvelő cimbora vagy.

20171217_140515.jpg

Már 2018  Februárba léptünk. Nem akarom ismételni magam de még sok helyen jó szolgálatot tesz a kihelyezett etető és ilyenkor is  isznak és fürdenek a madárkák tehát az itatót is érdemes tisztán és tele tartani vízzel. Még nem késő kihelyezni a fészekodúkat melyekben szívesen költenek énekes madaraink.

 

Itt van Augusztus vége hamarosan Őszbe fordul az időjárás és  szépen helyet cseréltek a költöző madaraink. Ezeket a madarakat és gyülekező helyeiket megfigyelhetjük lakó helyünk közelében vagy kiépített madárvártákon mint  a Biharugrán a halastavaknál vagy akár a Velencei tavon létesített MME vártán amint az alábbi képen láthatod.

20170830_110839.jpg

Hamarosan ki tehetjük az odú lakóknak a fészkelő odúkat ami  nagy segítség lehet a téli hidegek átvészelésében és ha már oda szoktak akkor a tavaszi fészekrakásban.

 

 

Itt szeretnék veled megosztani a  madárvédelmi praktikáiból egy dióhéjnyit. 

Egy-két furnír lemez és léc darabból teljesen jó kis madáretetőt lehet barkácsolni. A lenti képeken egy ablaketető látható, amiben először Zsófi kislányunk kisvakondja és egy cipője lakott.

 

 

 

 

 

dsc04073.jpg

 

dsc04075.jpg

Akkor jöhet is az etetés és gyönyörködni a tollas vendégekben

A legegyszerűbb módja ha az ember gyönyörködni szeretne kis tollas barátaiban ha oda szoktatja háza tájára.
Ez úgy történik, hogy egy bokor közelében lévő macska által nehezen mászható oszlopra , falra  fára felakaszt egy madáretetőt, vagy csak egy kivágott oldalú üdítős flakont amibe olajos magvakat önt.
A kékcinegének az egyik legkisebb legvékonyabb a csőre ezért, hogy könnyen ehessen a vékony héjú fekete napraforgót dióbelet, tökmagot, mogyoró belet, ehhez a disznótorkor hozzáférhető háj vagy a birka és tehén faggyú teljesen megfelel. Ezekből szokták összegyúrni a madárkalácsot is.
A következő feladat, hátradőlni egy kényelmes fotelbe és várni, hogy megérkezzenek az első fürkésző cinegék. Ha van egy távcső kéznél igen élvezetes látvány tárul eléd.

 

 

 

 

 

2012 Augusztus 21-én műveltem egy kis WFF madárvédelmi aktivitást méghozzá a Hortobágyi Madárkórházból. Az akció célja volt a figyelem felkeltés az éterben a természeti értékeink megóvására és a madárkórház tevékenységének fontosságára. Infók képek >>>itt

 

dscn8017.jpg

 

 

 

   Itt  a Május sőt pár nap és Június. Igen szeszélyes az időjárás de nyár lévén a nagy melegekben a kis tollas barátaink ugyanúgy kitikkadnak mint mi csak nekünk be van tárazva a sör a hűtőbe nekik meg a hajnali harmatcsepp jut maximum a fűszálakról amúgy meg nyelik ők is a forró aszfalt gőzét a városban még nem késő a madaraknak kihelyezni egy-egy itatót kertjeinkben s a parkokban. Erre a célra teljesen meg felel egy zománc hibás tepsi is. A kihelyezésnél fő szempontok: közelben legyen bokor a menekülés végett de azért jó kilátás legyen a közeledő veszély irányába (kedvenc cirmosunk) vagy ragadozó madarak..., nedves tollal ugyanis nehezebben röppennek fel az itatóban tollukat öblítő madárkák. Ne legyen mély, tehát max 5-10cm valamint legyen lejtős fokozatosan sekélyen mélyülő a mély részen lehet benne egy fél tégla, hogy arra szállva is tudjanak iszogatni vagy szárítkózni.!

 

A lenti képeken kihelyezett eternit oduban hamar kialakult a családi élet cinegééknél, azóta ki is repültek a fiókák. Szerencsésebb esetben egy szezonban két költés is sikeres lehet 10-12 fióka fészekaljal.

 

Kép

 

  A kihelyezett fészek odúba elkezdték a széncinegék fészküket kibélelni puha moha szálacskákkal.

 

 

 

 

Kép

 

A NATURA Kiadó 1982- ben adta ki Schmidt Egon : Gyakorlati madárvédelem című könyvét, melyet ajánlok figyelmedbe, igen lényegre törő könyv. Sok hasznos tanáccsal madárvédelmi ötlettel szolgál közöttük a téli madáretetésről is.

 

++

 

Felmerül a kérdés, mikor etessük  őket.  Természetesen télen, mégpedig akkor amikor tényleg nem jutnak természetes táplálékukhoz tollas kis barátaink. S ez nem naptári hanem időjárás függő. Semmiképp Szeptemberben kezdjük, hanem November végén, vagy Decemberben akkor amikor hóval fedett a táj és a hideg is igénybe veszi szervezetüket.

 

 

 

Kép

 

 

 

                                                         Milyen etető legyen  kihelyezve?

Mint a  fenti képen láthatjuk több kivitelű is lehet, Ki milyet tud beszerezni vagy összeállítani. Ha van mód otthoni barkácsolásra akkor  kertes háznál akár dúc etetőt vagy láda ill. ablak etetőt készíthetünk deszka darabokból (ne fémből!) Szerényebb megoldás a (tisztára mosott) pillepalackból vagy lopótökből készült etető. Fontos szempont az elhelyezésnél , hogy kedvenc cirmosunk ne tudjon felmászni, hozzáférni, valamint a közelben legyen bokros vagy örökzöld, hogy ragadozó madaraktól védve legyenek kis barátaink.

 

Kép

                                        Mivel etethetünk?

Főként olajos magvakkal mert sok energiára van szükségük. Ilyen a napraforgó a tökmag kendermag, dióbél ezeket  könnyen fogyasztják finom csőrükkel a rovar evő madarak pl. a cinegék a vörösbegy , kenderikék sármányok és a pintyek...  tápláló eleség még  fehérje pótlására a túró a főtt vagy nyers húsdarabkák, a sajt darabkák. Az erősebb kúpos csőrű magevők mint a meggyvágó a csont tollú a verebek fenyő pinty zöldike stb. kaphatnak egyéb magvakat mint a köles a fénymag, esetleg búza stb. Kenyeret, péksüteményt ne adjunk nekik mert az beléjük dagadhat és elpusztulnak. A földön keresgélő rigók gerlék kedvéért a bokor alá adhatunk darabolt almát , nagyra reszelt répát főtt tésztát.

 

Kép

 

Egy-egy etetőre elég nagy körzetből oda szoknak az éhes madarak, ezért csak akkor kezdjünk etetésbe ha a hideg időszak végéig fojtatjuk azt. Nagy kárt okozhatunk ínséges időkben ha félbe hagyjuk az etető feltöltését mert az oda szokott madarak ott várják a táplálékot és éhen pusztulhatnak megfagyhatnak.

Megfigyelhetjük, hogy kora reggel  és délután nagyobb gyakorisággal látogatják az etetőt, mint nap közben ezért késő délután töltsük tele hogy a kora reggel érkezők egyből jussanak táplálékhoz! A napközben kirakott mennyiséget jobb idő esetén csökkenthetjük, kemény hidegben növeljük.

+++

Ha felmerülnek kérdéseid írd meg a ha8lkm@gmail.com    e-mailre.

Vagy látogasd meg az MME  honlapját is.

Ne feledkezz meg a >>> Hortobágyi Madárkórházról sem!

Légy te is a Természet szolgálatában !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

etető

(elektroncso, 2014.12.08 21:50)

Szia, Gábor.
Máté vagyok a HE-ről. Olvasom, hogy szereted a madarakat. Idén én is építtettem egy két madáretetőt. Tavaly is akartam etetni a madarkat, de a tavalyi tél nem volt olyan kemény, a kitett magokat otthagyták.
Itt vannak képek:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1718125.html#1718125

Re: etető

(HA8LKM Gábor, 2014.12.09 08:17)

Na ez Dicséretes !
Sokat segíthetünk madarainknak a téli etetéssel ha kemény a tél , a nyári itatással és a fészkelő hely biztosításával. Jó ha a macskákat távol tartjuk tőlük :)
Sok sikert ezen a téren is!
Üdv. Gábor